
LIRRA GEM – PRODUKT ROKU 2025
Alergia jest rodzajem nadwrażliwości na substancje obce zwane alergenami. Układ odpornościowy klasyfikuje je jako zagrożenie i próbuje zwalczyć przez wywołanie zbyt silnej odpowiedzi immunologicznej. Prowadzi to do rozpoczęcia procesu chorobowego – alergii skóry, oczu, układu oddechowego lub pokarmowego. Wiele czynników środowiskowych może uczulać, a objawy alergii mogą dotyczyć wielu układów i narządów. W otaczającym nas środowisku istnieje ogromna ilość potencjalnych alergenów. Ze względu na ich duże zróżnicowanie, różne drogi wnikania do organizmu i mechanizmy wyzwalające zmiany chorobowe, dzieli się je na: alergeny wziewne, pokarmowe, polekowe oraz alergeny kontaktowe, które wywołują reakcję alergiczną po zetknięciu ze skórą. Alergia określana jest chorobą cywilizacyjną XXI wieku.
W ostatnich latach alarmująco zwiększyła się liczba osób cierpiących na alergie. Ilość naturalnych alergenów osiągnęła constans, znacznie jednak przybyło uczulających substancji. Przyczyną jest zarówno zanieczyszczenie środowiska, jak i styl życia. W Polsce, w zależności od regionu i płci, cechy alergii deklarowało ok. 40% osób. W zależności od wieku alergiczny nieżyt nosa występował u ok. 22–25% osób, astma u 9–11%, pokrzywka u 5–8%, AZS u 4–9%, a alergia pokarmowa u 5–13% (badanie ECAP).
W wielu przypadkach podejrzenie alergii nasuwa świąd – oczu, nosa czy skóry. Główną przyczyną świądu jest jedna z najważniejszych substancji wydzielanych przez komórki zapalne, histamina. Histamina powstaje w organizmie ludzkim i pełni funkcję mediatora procesów zapalnych. Przede wszystkim pośredniczy w rozwoju alergii. Do typowych objawów uczulenia należą między innymi:
- pokrzywka, rumień, świąd i obrzęk podniebienia,
- obrzęk, świąd i przekrwienie skóry,
- zatkanie lub gwałtowny wyciek z nosa (katar alergiczny) – histamina rozszerza naczynia krwionośne, co powoduje blokadę nosa,
- pieczenie i łzawienie spojówek,
- zaczerwienienie, łzawienie, świąd i pieczenie oczu oraz obrzęk powiek,
- kaszel lub świszczący oddech – w płucach histamina wywołuje skurcz mięśni gładkich i zwiększone wydzielanie śluzu,
- napady kichania, histamina pobudza obwodowe nerwy czuciowe.
U chorych z alergią pokarmową doprowadza do skurczu mięśni gładkich i wzmożonej produkcji soków trawiennych oraz biegunki. Jeśli histamina jest zbyt szybko wydzielana, może dojść do reakcji dużo groźniejszych dla życia, czyli duszności, spadku ciśnienia, a nawet wstrząsu anafilaktycznego.
W rozpoznaniu alergii zasadniczą rolę odgrywa wywiad lekarski, a zwłaszcza powiązanie występowania objawów z narażeniem na określony alergen. Wskazówką może być powtarzanie się objawów w określonej sytuacji, np. seryjne kichanie podczas odkurzania (alergeny kurzu), ból brzucha i biegunka (w alergii pokarmowej), nagła duszność po pogłaskaniu kota (alergia kontaktowa). Objawy uczulenia na pyłki roślin nawracają zwykle w tych samych miesiącach roku (zależy to od tzw. kalendarza pylenia określonej rośliny). W leczeniu alergii najważniejsze jest rozpoznanie alergenów oraz unikanie kontaktów z cząstkami odpowiedzialnymi za reakcję immunologiczną. Ponieważ ich ilość jest ogromna, a kontakt zazwyczaj powszechny i ciągły, potrzebne jest wspomaganie farmakologiczne.
Najchętniej polecanymi przez farmaceutów lekami przeciwhistaminowymi o działaniu przeciwalergicznym są, wg wyników ankiety, produkty firmy Glenmark – Lirra Gem i Dynid Gem. Lirra Gem – zdobył pierwsze miejsca, a Dynid Gem – trzecie. To leki przeciwalergiczne w postaci tabletek powlekanych do stosowania w alergicznym zapaleniu błony śluzowej nosa lub pokrzywce.