
ESSENTIALE MAX – PRODUKT ROKU 2025
Dobrze działająca wątroba, to klucz do zdrowego życia. Często jednak nie zwracamy uwagi na różne negatywne czynniki, na które ją narażamy. Choroby wątroby są jednymi z najczęstszych schorzeń. Większość osób nimi dotkniętych nie jest w ogóle świadoma choroby, aż do zaawansowanego stadium.
Wątroba jest największym organem wewnętrznym (waży ok. 1,5 kg) umiejscowionym w prawej górnej części brzucha pod przeponą. Uczestniczy prawie we wszystkich szlakach metabolicznych, dzięki czemu dokonuje przemian cukrów, tłuszczów, białek, hormonów, substancji odżywczych, leków i toksyn. Zbudowana jest z czterech płatów; zaopatrywana w krew przez dwa duże naczynia krwionośne – tętnicę wątrobową i żyłę wrotną. Podstawowy element strukturalny miąższu masy wątroby (ok. 80%), stanowią komórki wątrobowe (hepatocyty). Wielość funkcji, które spełnia wątroba powoduje, że podlega ona negatywnemu wpływowi różnych czynników i może być narażona na uszkodzenie. Gdy funkcje wątroby zostaną zaburzone, wzrasta zagrożenie wieloma chorobami.
Pierwszym objawem, że szwankuje wątroba są wzdęcia po posiłkach, mdłości, uczucie sytości lub kłujący ból po prawej stronie brzucha promieniujący aż pod żebra. Przejawami przewlekłych chorób wątroby mogą być: osłabienie, brak apetytu, zmiany skórne, niedokrwistość i zaburzenia krzepnięcia krwi. Zła dieta jest jednym z największych wrogów wątroby, np. zbyt obfite, tłuste i ciężkostrawne posiłki; żywność wysokoprzetworzona oraz smażone mięsa, słodycze. Podstępnym wrogiem wątroby jest alkohol, który może prowadzić do alkoholowego stłuszczenia wątroby, a nawet do marskości. Ponadto długotrwała terapia niektórymi lekami, toksyny środowiskowe oraz zatrucia (toksynami z grzybów, zepsutym jedzeniem). Wrogami wątroby są też wirusy wywołujące wirusowe zapalenie wątroby. Najczęstszą chorobą wątroby jest niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD), związana m.in. z epidemią otyłości, cukrzycą typu 2 oraz zespołem metabolicznym. W każdym przypadku choroby wątroby, niezależnie od przyczyny, występuje uszkodzenie błony komórkowej komórek wątroby. Skutkiem tego jest spadek poziomu fosfolipidów, zmiana ich składu i zmniejszenie płynności błony, co prowadzi m.in. do zaburzeń czynności wątroby i aktywności enzymów.
Najważniejszym fosfolipidem z punktu widzenia prawidłowej pracy wątroby jest fosfatydylocholina (fosfolipidy przyłączone do cząsteczki choliny), która bierze udział m.in. w przemianach tłuszczów i cholesterolu, w przyspieszaniu usuwania tłuszczu z wątroby, w ochronie komórek wątroby, czy ochronie wątroby przed uszkodzeniami spowodowanymi przez alkohol. Jej niedobór negatywnie wpływa na kondycję i pracę wątroby, prowadząc do dysfunkcji tego organu. Zasadne jest wówczas systematyczne uzupełnianie komórek wątroby mieszaniną fosfolipidów uzyskiwanych z nasion soi, zawierających fosfatydylocholiny. Aby fosfolipidy zostały wbudowane w błony komórkowe hepatocytów, nie mogą być przypadkowe, muszą to być fosfolipidy niezbędne (EPL, Essential phospholipids) wysokiej jakości. Powinny zawierać wysoki poziom fosfatydylocholiny, z niezbędnymi kwasami tłuszczowymi.
Takie fosfolipidy niezbędne są zawarte wyłącznie w wysokiej jakości lekach, takich jak produkty firmy Sanofi-Aventis – Essentiale Max i Essentiale Forte. W naszej ankiecie zajęły one czołowe miejsca w kategorii preparatów wzmacniających wątrobę. Pierwsze miejsce zdobył lek Essentiale Max. Trzecie – Essentiale Forte. Zawierają fosfolipidy niezbędne, które przyspieszają regenerację wątroby i stabilizują błony komórkowe.