SANPROBI – seria – PRODUKT ROKU 2023
Probiotyki to wyselekcjonowane kultury żywych bakterii lub drożdży, które naturalnie bytują w jelitach człowieka. Ich stosowanie wpływa na utrzymanie prawidłowej mikroflory jelitowej, co normalizuje wiele procesów w organizmie. Według definicji WHO probiotyki to mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich dawkach przynoszą korzyść organizmowi gospodarza. Zalicza się nich przede wszystkim szczepy bakterii kwasu mlekowego, takie jak: Gram-dodatnie ziarniaki oraz pałeczki z rodzajów Lactobacillus, Lactococcus, Streptococcus, Leuconostoc, Oenococcus, Pediococcus, Carnobacterium, Enterococcus, Tetragenococcus, Vagococcus oraz Bifidobacterium. Funkcję probiotyków pełnić mogą też drożdże Saccharomyces boulardii. Bakterie kwasu mlekowego znalazły szerokie zastosowanie w leczeniu oraz zapobieganiu chorobom związanym nie tylko z układem pokarmowym. Przykłady mechanizmów działania probiotyków to:
- produkcja witamin,
- wzmacnianie (stabilizacja) bariery jelitowej,
- metabolizm soli kwasów żółciowych,
- aktywność enzymatyczna,
- neutralizacja kancerogenów (czynników rakotwórczych),
- ochrona organizmu przed kolonizacją przez patogeny (np.: Clostridium, Escherichia coli, Salmonella) i zmniejszania ilości produkowanych przez nie toksyn,
- produkcja krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych,
- regulacja pasażu treści jelitowej,
- normalizacja mikrobioty (utrzymywania lub przywracania równowagi).
Ponadto, w zależności od szczepu, probiotyki mają wpływ na układ odpornościowy, nerwowy, układ hormonalny oraz mogą produkować określone substancje bioaktywne. Ich obecność zapobiega rozwijaniu się wielu schorzeń, np. niestrawności, grzybicy czy nietolerancji pokarmowych. Głównym wskazaniem do długotrwałego stosowania probiotyków są częste biegunki infekcyjne, poantybiotykowe, biegunki podróżnych, alergie pokarmowe, przewlekłe nieswoiste zapalenia jelit, zespół jelita drażliwego i nietolerancja laktozy.
Ponadto probiotyki zwiększają przyswajanie wapnia, żelaza i cynku w jelitach, obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają produkcję fibrynogenu, przeciwdziałając zakrzepom i ryzyku zawału serca. Specjalnie dla kobiet przeznaczone są probiotyki zwiększające ilość przyjaznych bakterii w miejscach intymnych, chroniące przed rozwojem grzybicy. Eksperci medyczni jako minimalną dawkę dzienną profilaktyczną zalecają od miliona do miliarda bakterii kwasu mlekowego. Z tych powodów wskazane jest uzupełnienie codziennej diety preparatami dostępnymi w aptekach. Probiotyki są dostępne na rynku jako: suplementy diety, leki, produkty fermentowane (np. jogurty probiotyczne),
Największym uznaniem farmaceutów w kategorii „Probiotyki dla dorosłych” cieszy się seria preparatów Sanprobi (Sanprobi), której zdobyła pierwsze miejsce w tegorocznej ankiecie. Jest to linia wieloskładnikowych suplementów diety, które zawierają siedem probiotyków oraz dwa prebiotyki. Preparaty Sanprobi poprawiają pracę układu pokarmowego i wspierają mikroflorę jelitową, zapewniając szczelność bariery jelitowej oraz wspierając odpowiedź immunologiczną.