PREGNA – seria PRODUKT ROKU 2021
W KATEGORII PREPARATY STOSOWANE W OKRESIE CIĄŻY I KARMIENIA
Czas ciąży oraz okres karmienia piersią jest niezwykle istotny dla rozwijającego się dziecka. To również czas wyjątkowego wysiłku dla organizmu kobiety. W tym okresie zwiększa się zapotrzebowanie kobiety na składniki odżywcze, mineralne oraz witaminy. Powinny być one dostarczane wraz z pokarmem, jednak nie zawsze stosowana dieta wystarcza i trzeba zastosować dodatkową suplementację. Dieta kobiety ciężarnej wpływa na prawidłowy rozwój płodu. Kobiety ciężarne powinny suplementować: kwas foliowy, jod, witaminę D, żelazo oraz kwasy DHA. W populacji zdrowych kobiet suplementacja innych składników nie jest wskazana.
Kwas foliowy (witamina B9, B11, M, folacyna) jest niezwykle ważny dla prawidłowego rozwoju dziecka w okresie ciąży. Uczestniczy w metabolizmie białek, aminokwasów oraz kwasów nukleinowych. Wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego oraz krwiotwórczego dziecka, jest niezbędny do wzrostu komórek dziecka. Źródłem kwasu foliowego w żywności są zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, orzechy, ziarna zbóż, drożdże oraz jaja. Jednak w okresie ciąży niezbędne jest dodatkowe zapotrzebowanie na kwas foliowy. Jego niedobór skutkuje zaburzeniami syntezy DNA, poronień czy wad wrodzonych (szczególnie cewy nerwowej). Zaleca się przyjmowanie kwasu foliowego w dawce 0,4–0,8 mg/dobę w I trymestrze oraz 0,6–0,8 mg/dobę w II i III trymestrze. W naszej szerokości geograficznej często występują niedobory witaminy D, dotyczy to również kobiet w ciąży. Witamina D wpływa na mineralizację kości i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, odpornościowego, mięśniowego oraz endokrynnego. Jej niedobór w okresie ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej, prowadzi do rozwoju krzywicy oraz opóźnionego rozwoju dziecka. Zalecana dawka witaminy D wynosi 1500–2000 IU/dobę przez całą ciążę i okres laktacji. W czasie ciąży organizm kobiety zwiększa zapotrzebowanie na jod. Pierwiastek ten jest głównym składnikiem hormonów tarczycy. Uczestniczą one w dojrzewaniu układu sercowo-naczyniowego, nerwowego oraz pokarmowego. Niedobór jodu w ciąży może skutkować poronieniem oraz zwiększa ryzyko wystąpienia wad rozwojowych, upośledzenia umysłowego oraz głuchoty u dziecka. Rekomenduje się przyjmowanie jodu w dawce 150–200 mg/dobę w okresie ciąży (u kobiet, u których nie stwierdzono chorób tarczycy). W czasie ciąży niezbędne jest dostarczanie organizmowi kobiety wielonienasyconych, długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Jest on składnikiem tkanki nerwowej oraz wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka, jego wzrok oraz rozwój psychosomatyczny. Zbyt mała podaż DHA w czasie ciąży zwiększa ryzyko niskiej masy urodzeniowej płodu, stanu przedrzucawkowego oraz wcześniejszego porodu. Zalecana suplementacja DHA wynosi co najmniej 200 mg/dobę. Organizm kobiety ciężarnej zwiększa zapotrzebowanie na żelazo. Pierwiastek ten jest kluczowy zarówno dla kobiety, jak i rozwijającego się dziecka. Jego niedobór skutkuje rozwojem niedokrwistości oraz przedwczesnym porodem czy zaburzeniami czynności skurczowej macicy w czasie porodu. W trakcie całej ciąży zaleca się wykonywanie morfologii oraz oznaczanie poziomu ferrytyny. W przypadku prawidłowych wyników badań nie stosuje się dodatkowej suplementacji żelaza. Pierwsze miejsce w kategorii „Preparaty stosowane w okresie ciąży i karmienia” zdobyła seria produktów Pregna (Verco) w składach opartych o Evidence Based Medicine dla kobiet planujących ciążę, w ciąży i karmiących piersią w formach wpływających na ich biodostępność, wchłanialność, tolerancję i skuteczność. Produkty Pregna wytwarzane są w standardach jakości GMP, gdzie przechodzą kontrolę, aby były jak najwyższej jakości.